گفتوگو با نادر شهسواری، پیشکسوت تئاتر فارس
توجه هنرمندان جشنوارههای منطقهای به مولفههای بومی و متون ایرانی را به فال نیک باید گرفت

نادر شهسواری، هنرمند پیشکسوت تئاتر استان فارس، تاکید کرد توجه هنرمندان به مولفههای بومی و متون ایرانی در جشنوارههای منطقهای کشور را باید به فال نیک گرفت.
به گزارش ایران تئاتر، جشنواره تئاتر پارس به میزبانی شیراز، به عنوان نخستین گام از جشنوارههای منطقهای 1402، از پنجم تا هشتم دی در حال برگزاری است.
حضور هنرمندان پیشکسوت در چنین رویدادهایی و انتقال تجربه آنها به نسل جوان، تاثیری بسزا در کیفیت آثار و رشد هنر تئاتر خواهد داشت.
نادر شهسواری، بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر استان فارس است که با او در همین زمینه به گفتوگو نشستیم.
این هنرمند درباره برگزاری جشنوارههای منطقهای تئاتر گفت: «ارائه آثار در تمامی جشنوارهها باید گسترده باشد، چراکه در غیر اینصورت تماشاگر آنطور که انتظار میرود، با گروههای نمایشی همراه نخواهد شد و برگزاری جشنواره بیشتر از آنکه برای شرکتکنندگان مفید باشد، منجر به بالا رفتن آمار و ارقام از سوی برگزارکنندگان خواهد شد.»
هنرمند پیشکسوت استان فارس افزود: «البته برکسی پوشیده نیست که جشنوارهها باعث ایجاد امید و شور و نشاط برای شرکتکنندگان میشوند اما به نظر من برداشتن بخش رقابتی و عنصر جایزه، بسیاری از مسائل و معضلات جشنوارهها را حل میکند.»
شهسواری گفت: «ما برای مردم تئاتر کار میکنیم، این هنر متعلق به مردم است و آنها هستند که به قضاوت درباره اثر هنری ما میپردازند. ما در تولید آثار باید به سلیقه و نظر آنها توجه داشته باشیم.»
او درباره رویکرد کارگردانان برای اجرای متون ایرانی در جشنواره منطقهای پارس گفت: «متاسفانه اکثر آثار هنرمندان تئاتر کشور، گرتهبرداری غلط از شیوههای اجرایی غیربومی و غربی است که سنخیتی با فرهنگ و مسائل اجتماعی، خانوادگی و .. ما ندارد. اما طبق شنیدههایم، بیشتر آثار جشنواره منطقهای پارس در شیراز، از نمایشنامهنویسان ایرانی و مطابق با فرهنگ و آداب و رسوم این سرزمین است. این اتفاق را باید به فال نیک گرفت و گفت که تحولی در تئاتر ایران رخ داده است.»
شهسواری افزود: «بیتردید، باید نگاهی مثبت به رویکرد بومیگرایی هنرمندان تئاتر شرکتکننده در جشنواره داشته باشیم. این روند در صورت استمرار ارزشمند است و در صورت عدم استمرار، جرقهای قابل تامل در یک مقطع تاریخی برای پرداختن به آداب، رسوم و داشتههای فرهنگی_هنری این مرزوبوم است.»
این هنرمند توضیح داد: «گرتهبرداری هنرمندان از شیوههای اجرایی و محتوایی غرب، تاثیرگذار نیست و تماشاگر آن را متعلق به خود نمیداند و با آن ارتباط برقرار نمیکند. فرم و محتوا از هم جدا نیستند و ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.انتخاب آثار ایرانی به طور اتوماتیک در ساختار و فرم اجرایی تاثیر میگذارد و اگر این روند با حمایت و ارزشگذاری به هنرمندان ادامه پیدا کند، در جربان عمومی تئاتر بیتاثیر نخواهد بود.»
او افزود: «مدیران فرهنگی و هنری، نباید تنها به دنبال برگزاری و ارائه آمار باشند. بیتوجهی به دغدغه و معضل هنرمندان، پایین آوردن سطح توقع آنها و نپرداختن به کیفیت، نوعی تحقیر هنرمندان جامعه به شمار میآید. ما باید همواره به منزلت و عزت هنرمندان توجه داشته باشیم.»
شهسواری در پایان سخنانش گفت: «برگزاری جشنواره منطقهای و احیای آن اتفاق خوبی است اما درصورتی که علاوه بر توجه به کیفیت آثار و مولفههای مهمی چون بومیگرای،ی به ارتقای کیفیت برگزاری رویداد و احترام به عزت نفس هنرمندان نیز توجه داشته باشیم.»
گروههای نمایشی استانهای هرمزگان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، سمنان، خوزستان، یزد، قم و کرمان با اجرای ۱۹ نمایش صحنهای و ۱۴ نمایش خیابانی از پنجم تا هشتم دی در جشنواره منطقهای پارس در شهر شیراز به رقابت میپردازند.
بیستوهشتمین جشنواره منطقهای تئاتر در چهار منطقه دی سال جاری به میزبانی استانهای فارس (پارس)، خراسان رضوی (خاوران)، سمنان (راه ابریشم) و آذربایجان شرقی (سهند) برگزار میشود و برگزیدگان این رویداد هنری، به چهلودومین جشنواره بینالمللی تئاتر راه پیدا خواهند کرد.