در حال بارگذاری ...
کارگردان تئاتر کلاغ پر :

استقبال از تئاتر خوب است

اجرای نمایش کلاغ پر بهانه ای شد تا با علی حسام فر فعال عرصه تئاتر، رادیو و تلویزیون گفت و گویی درباره وضعیت فعلی تئاتر شیراز داشته باشیم. وی سالهاست برنامه های رادیویی تلویزیونی را به اجرا درآورده که می توان به پسین دلگشا و مشاعره شکرخند که طرفداران زیادی هم دارند، اشاره کرد.گفت و گویی صمیمی با این فعال حوزه تئاتر و تلویزیون شیراز به گزارش سایت خبری و تحلیلی شیراز ۱۴۰۰ را می‌خوانید:

وضعیت فعلی تئاتر شیراز و فارس رو چگونه ارزیابی میکنید؟ 

چیزی که اخیرا می بینیم علاقه ی زیاد مردم به تئاتر است، از کارهایی که از تهران می آید استقبال می شود، اوایل شاید به دلیل حضور سوپر استارها بود ولی الان تبدیل به عادت فرهنگی شده است. حالا می بینیم که حتی از تئاترهای کوچک تولید شده در خود استان هم استقبال می شود. در سینما همین وضعیت است بلیط برای بعضی سینماها به سختی گیر می آید، تحلیل این شرایط را باید جامعه شناسان بر عهده گیرند، من فقط گزارش می کنم، پس از لحاظ استقبال مردمی خوب است.

وضعیت سالن های نمایش تئاتر در شیراز مناسب نیست، چرا مسوولان به این مسئله بی توجه هستند؟ آیا ورود بخش خصوصی می تواند مشکلات این حوزه را در زمینه زیرساخت‌ها حل کند؟ 

تماشاخانه های شیراز، الان محدود به دو تاست، سالن های دیگر هم به طور موردی استفاده می شود ولی تا جایی که من می دانم الان فقط دو تماشاخانه حرفه ای تئاتر داریم که البته بسیار کوچک است و چندان استاندارد هم نیست، اما تاسیس همین دو تماشاخانه ی استادان سپاسدار و هودی، باعث خیرات بوده و کم تر زمانی است که از تئاتر و تماشاگر خالی باشد.
سامان پیدا کردن تماشاخانه های شیراز کار چندان سختی نیست که به برنامه ریزی های آنچنانی نیاز داشته باشد، وجود یک مجموعه دارای یک سالن قاب صحنه ای و یک سالن جعبه ای با تعدادی استودیو برای تمرین، در کنار تالار های حافظ و احسان جواب کار تئاتر امروز شیراز را می دهد، حتا می توان آن را با یک مجتمع سینمایی یک جا تاسیس کرد. می بینید که کار چندان بزرگ نیست و مشابه آن در عموم شهرهای ایران اتفاق افتاده، ولی شیراز ازین ماجرا عقب است.

بخش خصوصی و مجتمع های تجاری، تا به حال فقط خلف وعده کرده اند، تعهد داشتند سالن های سینما تاسیس کنند و به لطایف الحیلی از زیر بار آن شانه خالی کردند. البته با رونق فعلی امید داریم که نظر مثبت بخش خصوصی جلب شود، چون تئاتر و سینما هم اکنون یک اقتصاد سود ده هستند.

البته همان طور که گفتم، به طور خاص درباره ی تئاتر، تاسیس یک مجتمع کوچک با دو سالن و تعدادی فضای تمرین مشکل را حل می کند. حالا اگر کتابخانه تخصصی و فضایی برای گرد هم آمدن هنرمندان هم داشت چه بهتر. نهادهایی مانند راه و شهرسازی یا شهرداری میتوانند آن را بسازند و در اختیار هنرمندان، یا اداره فرهنگ و ارشاد یا یک هیات امنای مستقل قرار دهند.البته به شرطی که در سیاست گذاری دخالت نکنند. ما در زمینه سالن سینما و تئاتر از همه شهرهای بزرگ کشور عقب تریم.

شهرداری تعداد زیادی فرهنگ سرا و بوستانهای چند هکتاری در دست ساخت دارد، آیا این فضاها برای ایجاد تماشاخانه و تالار اجرای تئاتر مناسب هستند؟ 

شهرداری برای استفاده ازین فضاها برنامه ریزی ندارد. من با مسوولان فرهنگی شهرداری صحبت کرده ام، آن ها فقط سالن می سازند، بعضا سالن ها غیر استاندارد است، مانند تالار آزادی در پارک شهر، این ها به درد تئاتر نمی خورد. دلایلش مفصل است. بعضا هم بسیار دور افتاده است. البته صرف وجود تماشاخانه خوب است، اما باید برای استفاده از آن برنامه داشت. مثلا تماشاخانه در پارک کوی زهرا سلام الله علیها، یا بوستان نماز، اگر با برنامه ریزی برای تئاتر کودک باشد خوب است، ولی برای تئاتر بدنه جذاب نیست، باید سالن استاندارد ساخت و برای اداره آن برنامه داشت.

وضعیت تدریس آکادمیک هنر نمایش در شیراز به چه صورت است؟ 

الان در شیراز دانشگاه آزاد دارای بخش تئاتر است و دانشگاه غیر انتفاعی هنر شیراز هم تا جایی که مطلع هستم رشته ادبیات نمایشی دارد. موسسات خصوصی هم هستند که نقدهایی به کارکرد اوناست.هر چند بعضی وضعیت بهتری دارند. با توجه به هنرمندان زیاد صاحب نام استان فارس، می توان شیراز را به مرکز تربیت هنرجو در جنوب کشور تبدیل کرد. ولی خب، فعلا متاسفانه آموزشگاه های تمام عیاری نداریم که بتوان با خیال راحت به مردم معرفی کرد.

سهم تئاتر در صدا و سیمای فارس چه اندازه است؟ 

چندان مطلوب نیست، هر چند رادیو در این زمینه برنامه های خوبی دارد، اما برنامه ها باید مداوم باشد و مخاطب هدف آن که تئاتر دوستان و هنرمندان این رشته اند از زمان پخش آن مطلع باشند، هم اکنون برنامه ها پراکنده است و احتمالا بسیاری از هنرمندان استان از وجود آن اطلاع ندارند. تلویزیون هم فکر نمی کنم برنامه ی خاصی داشته باشد. مسوولان صدا و سیما تا جایی که من می دانم به تقویت بنیه ی هنری استان علاقه مندند ولی باید با همفکری برنامه ریزی بهتری برای تحقق این امر داشت.

درباره نمایش کلاغ پر، محتوای آن و استقبال شهروندان بفرمایید

داستان فردی است که برای اثبات کلاغ بودن خود به مطب یک روان شناس مراجعه می کند، و البته در کنار آن دو داستان دیگر هم می بینیم، یک کمدی فانتزی است که البته دغدغه هم دارد.

 

علی حسام فر و محسن منوریان

ما ده دوازده سال پیش، تئاتر دیگری در دانشگاه شیراز اجرا کردیم به نام «تانگوی پنج نفره برای آزادی»، استقبالی که از کار مشترک من و آقای منوریان شد، یعنی کلاغ پر من رو یاد اون کار انداخت، دلیل استقبال مثل همون موقع برای ما دقیقا مشخص نیست و می تونم بگم غافلگیر شدیم. ولی شکر خدا اتفاق افتاد، وضعیت عمومی استقبال از محصولات فرهنگی در این استقبال تاثیر داره و هم چنین احتمالا لحن کمدی کار، و دغدغه ها.

 

تئاتر کلاغ پر

از شما مدتی است برنامه شکر خند پخش می شود در این باره هم برای مخاطبان سایت بگید. 

ظاهرا مدیر سابق سازمان، آقای ضرغامی، در بازدیدی که از شیراز داشتند، و برنامه مشاعره رو دیده بودند، مطرح می کنند که خوب هست مشاعره شعرهای طنز ساخته شود.
بعد از آن کار پیگیری شده و تهیه کننده ی کار آقای علی رشیدی از من دعوت کردند که به این برنامه اضافه بشم. سوالی که مردم زیاد می کنند اینه که این بچه های با استعداد از کجا اومدن و چگونه در این سطح خوب شعر می خوانند. شرکت کننده های ما هم با استعداد هستند و هم مربی خوبی دارند. خانواده های آنان نیز وقت زیادی برایشان گذاشتند و این شعرها که جمع آوری شده را خواندند، فهمیدند و اجرا می کنند.انشالا که دور جدید شکر خند هم به زودی ساخته شود.

علی حسام فر مجری مسابقه مشاعره شکرخند

سخن پایانی؟ شیراز ۱۴۰۰، واقعا یک اتفاق بوده در استان فارس. من مطالب شما رو از زمانی که یک وبلاگ بود پیگیری می کردم تا حالا که به جرات یک رسانه ی تاثیر گذارید در استان شده اید. شیراز ۱۴۰۰، الان یک رسانه تخصصی در زمینه توسعه ی شهر شیراز است که نظیر اون را به جرات می گم در هیچ رسانه ی دیگه ی استانی نداریم.
شما یک جایگاه مرجعیت رسانه ای پیدا کردید، انشالا که همین راه رو با استقلال و محکم پیش برید. اخیرا هم یکی از مطالب شما رو می خوندم و می دیدم که مخاطبان شما نسبت به مسایل فرهنگی هم مثل مسایل عمرانی حساسیت دارند و این یک اتفاق خیلی خوب هست، یعنی مطالبات رو به سطوح عمیق تری سوق دادید و این توجه شما عالی هست، برای مجموعه شیراز ۱۴۰۰ بهترین آرزو ها رو دارم.

گفتنی است اجرای نمایش کلاغ پر در پی استقبال تماشاگران باز هم تمدید شده و تا جمعه بیست و هشتم خرداد ماه، هر شب ساعت ۹، در تماشاخانه استاد سپاسدار، چهارراه حافظیه، اجرا خواهد شد




نظرات کاربران